Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı hakkında yazmaya başlamıştım. İlk yazımda konuya genel bir giriş yapmış, kat irtifakının ile kat mülkiyetinin arasındaki farkları ve nasıl kurulacağı hakkında bilgiler vermiştim. Bugün de konuya karşılaştırmalar ile ve daha çok da kat mülkiyeti üzerinden detay bilgiler vererek devam edeceğim.
İlk yazımızda şu noktayı eksik bırakmışım, Kat Mülkiyeti veya Kat İrtifakı tesisi yapıldıktan sonra, ana taşınmaz tapu kütüğündeki sayfa kapatılır, bağımsız bölümler artık ‘’Kat Mülkiyeti Kütüğü’’ ne aktarılır. Ana sicillerden biri olan, Kat Mülkiyeti Kütüğü, bağımsız bölüm sistemine göre tutulan bir defterdir. Arsa, arazi, tarla gibi yapısız taşınmazlar, ‘’Kat Mülkiyeti Kütüğü’’ ne tescil edilmez.
İsterseniz biraz, KM kurulurken istenen belgeleri Gürsel Öcal Dörtgöz’ün eserinden faydalanarak inceleyelim, ne olduklarına bakalım;
1-) Mimari Proje; bir mimar tarafından hazırlanan ve belediye tarafından onaylanan projedir. TKGM 2017/6 sayılı genelge kapsamında elektronik ortamda tutulan mimari projeler, yardımcı sicillerin, ‘’Plan’’ başlığı altında değerlendirilmektedir. Yine bu uygulamanın dayanağı TMK md. 997’de işaret edilen belgelerdir.
2-) Vaziyet Planı; arsa üzerindeki yapıların konumlarını, yol, yeşil alan, tesis, blok gibi birimlerimi gösteren krokinin adıdır. İnşaat projesininin içinde vaziyet planı varsa ayrıca sunmaya gerek yoktur. Mimari Proje için işaret ettiğimiz yasal zemin, vaziyet planı için de geçerlidir.
3-) Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan): Bağımsız bölümlerin tamamı için ilgili ilçe belediyesinden alınan iskan belgesinin ibrazı zorunludur. Yapı kayıt belgesi alınmış ise bu belge de geçerlidir.
4-) Liste; her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, ofis, dükkan gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentilerini gösterir.
5-) Yönetim Planı; Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen ve her sayfasının maliklerce imzalandığı kat mülkiyeti kuruluş belgesinin, anayasasının adıdır.
6-) Toplu Yapılarda Yapı Ruhsatı; Toplu yapılarda yapı ruhsatı aranır. Yapı ruhsatları, verildiği tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. (Toplu yapıları ayrıca ele alacağız.)
Kat irtifakı kurulurken ise; yapı ruhsatı, yönetim planı, mimari proje, birden fazla yapılar için vaziyet planı yeterlidir. Kat irtifakından, kat mülkiyetine geçişte ise, daha önce sunulan belgeler tekrar istenmez.
Kat Mülkiyetinin kurulabilmesi için, olmazsa olmaz ilkeler vardır. Bunları bir arada görelim;
1-) Arsa payı verilmeyen bağımsız bölüm kalmamalı.
2-) Betonarme olmayan binalarda KM kurulamaz.
3-)KM için bir parselde en az iki bağımsız bölüm kurulmalıdır. Tek bağımsız bölümle KM kurulamaz
4-) KM kurulumu harca tabi değildir.
Av. Afşin HATİPOĞLU
Prş 1 181