İntikal!

İntikal!

Bayram sebebiyle tapu yazılarına ara vermiştim. Tatil sonrası ilk yazımı, intikal üzerine yazmak istedim. Aslında bununla da kalmak istemiyorum. Diyorum ki, tapuda yapılan tüm işlemleri sırasıyla kısa kısa yazayım. İlgilisinin kullanacağı hap bilgileri onlara sunayım, böylece tapu işlemleri konusunda okuyuculara da rehberlik etmiş olurum.

İntikal dediğimiz konu, miras hukukun içinde yer alır, miras hukuku intikale temelde şöyle bakar, ‘’Ölüm anı, miras anıdır’’. Murisin (Mirasbırakan) Terekesindeki (Mirasa tabi mal varlığı) tüm hak ve borçlara, murisin ölümüyle hak kazanırsın. Artık; Muris malikse malik, zilyetse zilyetsindir. Bir nevi kral sensin. Babanın son nefesiyle, o an; evi, arabası, hisse senetleri ve tatbiki borçları da sana geçmiştir. Çünkü miras, kül olarak geçer, terekenin içinden ‘’Olmuşlardan alayım’’ şeklinde bir seçim yapamazsın. TMK 705’e göre, miras tescilsiz iktisap halidir, yani tapuda devir yapmadan malik sıfatını kazanırsın. Bu hak, son derece istisnai durumlarda ortaya çıkar, miras onlardan biridir.

Mirasçı olarak tek bir kişi varsa sorun olmaz, tapuya gidersin ve terekenin intikalini sağlarsın, ancak birden fazla mirasçı varsa, o zaman baya bir mesainin harcanması gerekebilir. İntikal usul olarak ikiye ayrılı; Elbirliği İntikal ve Paylı Mülkiyete göre İntikal.

Elbirliği intikalde, hisse oranlarınız belli değildir, mirasçılar bir pay şeklinde görülür. Son derece basittir. Tek bir mirasçı dahi başvursa elbirliği ile intikal yapılabilir.

Paylı mülkiyet halinde intikal; sıkıntı burada başlar, çünkü paylı mülkiyet, mirasçıların hisselerinin belirlenerek intikalin yapılmasıdır ve payların adeta bağımsızlığına kavuşması olduğundan, tapuda tüm mirasçıların iradesi aranır.

Paylı mülkiyette ortak irade sorunu vardır, çünkü birçok insanı aynı anda tapuya getirmenin güçlüğünü yaşarsınız. Ayrıca taraflar arasında, niza da varsa bu irade asla ortaya konulamaz. TKGM’nin 2009/6 sayılı genelgesiyle bu sıkıntı kısmen aşılmaya çalışılmıştır. Paylı mülkiyete dönülmesi için irade ortaya koymayan taraflara tebliğ yapılarak, paylı intikal yapılmaya çalışılır. Ancak bunun teoride kaldığını görüyoruz.

Peki, tapuda intikal yapmak isteyen vatandaştan neler istenir;

Web-tapudan yapılacak başvurunun ardından;

 1-)Kimlik Belgesi Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin kimlik belgeleri

2-)İşlemde temsil var ise temsile ilişkin Vekaletname, vasi kararı vb. Belge

3-)Zorunlu deprem sigortası Bina nitelikli taşınmazlarda

4-)Veraset belgesi Murise ait noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesinden alınmış

5-)Veraset ve intikal vergi Murise ait, ilgili vergi dairesinden İlişiği belgesi alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belge (İntikal esnasında ibraz edilmez ise intikalden sonraki ilk işlemde ibraz edilmek zorundadır)

               Ayrıca, İntikal harçtan muaftır sadece döner sermaye ücreti alınır.

Şunu unutmayın, intikal yapmadan malik olabilirsiniz, ancak taşınmazınızda tasarrufta bulunmanız için intikal yaptırmanız şarttır. Başka bir gün, miras taksimini de kaleme alırız.

1 181